ШЛЯХИ ТА УДОСКОНАЛЕННЯ ОРГАНІЗАЦІЇ ОБЛІКУ ГОТОВОЇ ПРОДУКЦІЇ НА СІЛЬСЬКОГОГОСПОДАРСЬКИХ ПІДПРИЄМСТВАХ
Анотація. У статті подано пропозицій щодо поліпшення процедур обліку готової продукції та її реалізації.
Ключові слова. Ефективність, бухгалтерський облік, , готова продукція, реалізація, аналітична інформація, Інтернет, 1С:Підприємство, субконто, комп’ютерні системи.
Постановка проблеми. Проблеми ефективної організації обліку на підприємстві, відображення в обліку багаторівневої аналітичної інформації, поліпшення документообігу, заміну паперових носіїв інформації на технічні, пошук і організація каналів збуту через відкритий ринок, де покупець та продавець могли безперешкодно обмінюватись товарами та послугами за допомогою використання мережі Інтернет. В зв’язку з цим розгляд і дослідження даних проблем обліку готової продукції та її реалізації актуальні за нинішніх економічних умов і потребують врегулювання.
Виклад основного матеріалу. Результатом діяльності будь-якого підприємства є випуск готової продукції, виконання робіт або надання послуг. Адже саме завдяки цьому вони і отримують свій основний прибуток. Але щоб отримати прибуток необхідно, перш за все, правильно організувати бухгалтерський облік. Поліпшення організації обліку готової продукції є основним способом досягнення соціальної та економічної ефективності діяльності підприємства.
Проблемні питання організації обліку готової продукції найбільш ґрунтовно розглянуто в працях таких вітчизняних вчених як: Ф.Ф. Бутинця, А.М. Л.К. Сук, В.Я. Савченка, а також зарубіжних вчених. Проте ряд важливих проблем обліку готової продукції ще й досі залишилися не дослідженими.
Деякі аспекти організації обліку готової продукції , які існують за даних економічних умов потребують врегулювання.
Організація бухгалтерського обліку – це цілеспрямована діяльність керівників підприємства по створенню, постійному впорядкуванню та удосконаленню системи бухгалтерського обліку з метою забезпечення інформацією внутрішніх та зовнішніх користувачів [1, с. 40].
Шляхом поліпшення облікової роботи для сільськогосподарських підприємств, на яких виготовляється значна кількість невеликої за формою і об’ємом продукції, є введення мікропроцесорної техніки, здатної ідентифікувати окрему одиницю готової продукції, оскільки це дає змогу отримати інформацію про всі операції в момент та в місці їх здійснення [2, 155]. Дане нововведення полегшить кількісний облік продукції та зменшить затрати часу на формування виробничих звітів. Технологія автоматизації бухгалтерського обліку готової продукції та процесу її реалізації своїми процесами аналогічна до звичайного «паперового» обліку. Кожен комп’ютерний бухгалтерський компонент має зв’язки із синтетичними та аналітичними рахунками обліку готової продукції, іншими реєстрами господарських операцій.
Сьогодні в Україні існує безліч бухгалтерських комп’ютерних систем для сільськогосподарських підприємств серед яких можна виділити:
1. Для малих підприємств програми на базі «1С:Підприємство» («МКМ: Фермер», «МІКСТ: Невелике сільськогосподарське підприємство»), але й вони є мало поширеними.
2. Для середніх сільськогосподарських підприємств програми на базі «1С:Підприємство» («Кварц: Конфігурація для сільськогосподарських підприємств», «МІКСТ: сільськогосподарське підприємство», «Н-АГРО: Конфігурація для підприємств агропромислового комплексу України»), на базі «Акцент», на базі «БАС підприємство» («БАС – сільгосппідприємство»). Найбільш розповсюдженою є «Кварц: Конфігурація для сільськогосподарських підприємств».
3. Для великих сільськогосподарських підприємств існують мережеві програми й автоматизовані системи управління підприємством. Серед найбільш доступних програм слід виділити мережеву версію програми для «1С:Підприємство» («Кварц: Конфігурація для сільськогосподарських підприємств України 2.0.»), програми «X-DOOR», «Парус-Підприємство», «БЭСТ-ПРО» тощо [3, с. 240-243].
Для поліпшення аналітичного обліку готової продукції з вище наведеного списку бухгалтерських комп’ютерних систем доцільно вибрати 1С «Підприємство», тому що у цьому програмному забезпеченні для відображення аналітичної інформації щодо готової продукції, запасів постачальників передбачено заповнення-ведення довідників. Для цього необхідно в інтерфейсі програми вибрати «субконто» – це набір значень, які використовуються для ведення аналітичного обліку за певним бухгалтерським рахунком. Дані із довідників переносять в облікові реєстри для проведення розрахунків за кожним етапом, обліковим періодом. «Субконто» допоможе організувати багаторівневий аналітичний облік за видом ТМЦ, підвидом, місцем зберігання, матеріально-відповідальною особою.
Застосування ЕОМ для обліку готової продукції на сільськогогосподарських підприємствах дає змогу:
- централізувати інформацію про стан обліку;
- повністю позбутися помилок, які виникають на етапі перенесення даних з одного первинного документа до іншого, а також при складанні різноманітних довідок і звітів;
- ведення вхідної інформації проводиться тільки один раз і частково контролюється програмним забезпеченням, складання реєстрів, звітності – проводиться автоматично;
- перевірити повноту, правильність заповнення реєстрів відповідно до нормативних актів, швидко виявити помилку і вказати способи її виправлення. Таким чином, перевірити достовірність та оперативність інформації;
- формувати велику кількість звітів, розрахунків, проводити економічний, фінансовий аналіз діяльності підприємства. При цьому вартість і витрачений час на складання зазначених форм незначні, що дає змогу повністю задовольнити інформацією управлінський персонал, скласти прогнозні розрахунки для прийняття ефективних рішень у сфері реалізації готової продукції.
Особливу увагу слід приділити можливості автоматизації розрахункових операцій між підприємствами та реалізації готової продукції через Інтернет-мережу. Впровадження в обліковий процес комп’ютерної техніки зумовило заміну паперових носіїв інформації технічними з наданням їм, відповідно до Положення про документальне забезпечення записів у бухгалтерському обліку, юридичної сили [2].
Ще одним із способів поліпшення обліку є використання систем електронного документообігу при реалізації готової продукції спрямоване на спрощення та прискорення документообігу, пришвидшення процедури укладення господарських договорів, оформлення експортно-імпортних операцій, зменшення витрат підприємства.
Висновки і пропозиції. Таким чином, результати дослідження з організації обліку готової продукції свідчать про те, що на організацію ведення обліку готової продукції впливають такі особливості: первинна документація; система документообігу; матеріально-технічна оснащеність підприємства; вид операційної діяльності; стабільність нормативно-законодавчої бази.
Існує ряд проблем з організації обліку, які ще слід вирішити, а саме: мала кількість підприємств, які мають доступ до глобальної мережі; незначна кількість власників кредитних карток; низький розвиток постачання реалізованої готової продукції через Інтернет мережу; низька платоспроможність населення; недовіра до нових фінансово-кредитних технологій бізнесу; фізично і морально застарілі інформаційні системи; різноманітний набір програм та окремих автоматизованих робочих місць не в змозі забезпечити керівників оперативною й достовірною інформацією, яка необхідна для прийняття управлінських рішень.
Тому, для вирішення даних проблем по поліпшенню обліку готової продукції необхідно застосувати такі заходи:
1. Автоматизувати облік готової продукції з використанням ЕОМ та програмного забезпеченняю;
2. Підбір та навчання висококваліфікованих кадрів, де критерієм відбору виступить здатність оперувати з найновішим програмним забезпечення, обізнаність в сфері інформаційних технологій;
3. Виділення державних асигнувань на комп’ютеризацію та автоматизацію обліку у бюджетних установах;
4. За допомогою мережі Інтернет державні податкові та статистичні органи повинні інформувати щодо змін та оновлень законодавства, що стосується ведення бухгалтерського обліку на підприємствах;
Отже, актуальною залишається проблема дослідження можливостей програмного забезпечення для організації бухгалтерського обліку і створення внутрішньої мережі з’єднаних між собою автоматизованих робочих місць для прийняття на підставі обробленої інформації ефективних управлінських рішень. При вирішені поетапного переходу до створення інформаційної системи потрібен цілеспрямований вибір програмного забезпечення, який повинен спиратися на системну комплексну оцінку. Система має бути досить функціональною, завершеною з погляду обліку, бути універсальною, тобто враховувати специфіку галузевих особливостей підприємств.
Список використаних джерел
1. Бутинець Ф.Ф. Організація бухгалтерського обліку. Підручник для студентів спеціальності «Облік і аудит» вищих навчальних закладів / За ред. проф. Ф.Ф. Бутинця. –3-є вид., доп. і перероб. – Житомир : ПП «Рута», 2002. –592 с.
2. Вігуржинська С.Ю. Економіка підприємства / Конспект лекцій. – Одеса, 2004. – 256 с.
3. Ніколашин А.О. Характеристика сучасних комп’ютерних форм обліку: Збірник наукових праць Подільського держ. аграр.-техн. ун-ту / Ніколашин А.О. За ред. проф. М.І.Бахмата. – Кам’янець-Подільський, 2006. – № 14. – Т. 2. – С. 240-243.