РОБОЧА ПРОГРАМА

28.10.2016 11:35

ГОРОХІВСЬКИЙ КОЛЕДЖ

ЛЬВІВСЬКОГО НАЦІОНАЛЬНОГО АГРАРНОГО УНІВЕРСИТЕТУ

ЦИКЛОВА КОМІСІЯ ОБЛІКОВО-ЕКОНОМІЧНИХ ДИСЦИПЛІН

 

 

           “ЗАТВЕРДЖУЮ

Заступника директора

З навчальної роботи

________________________________

“______”_______________2016 року

 

 

 

 

 

 

РОБОЧА ПРОГРАМА

навчальної дисципліни

«Управлінський облік»

 

 

напрям підготовки  6.030509 «Облік і аудит»

(шифр і назва напряму підготовки)

 

спеціальність  5. 03050901 «Бухгалтерський облік»

(шифр і назва спеціальності)

 

бухгалтерське відділення

(назва відділення)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Робоча програма навчальної дисципліни «Управлінський облік»  для студентів за напрямом підготовки 6.030509 «Облік і аудит»

спеціальністю 5.03050901    «Бухгалтерський облік»

2016 року -  с.

 

Розробник програми:

Шелін Станіслава Володимирівна: спеціаліст вищої категорії, викладач-методист обліково-економічних дисциплін

 

 

 

 

Робоча програма затверджена на засіданні  циклової (предметної) комісії

обліково-економічних дисциплін

 

Протокол від.  “01серпня 2016 року № 1

 

Голова циклової (предметної)комісії    ____________ (Шелін С.В.)

                                                                         (підпис)          (прізвище та ініціали)        

 

 

IШелін   С.В., 2016 рік

                                                                                                                 ГК ЛНАУ, 2016 рік

 

 

 

 

1. Опис навчальної дисципліни

 

Найменування показників

Галузь знань, напрям підготовки, освітньо-кваліфікаційний рівень

Характеристика навчальної дисципліни

денна форма навчання

заочна форма навчання

Кількість кредитів - 3

Галузь знань

0305 «Економіка та підприємництво

(шифр і назва)

Нормативна

 

Напрям підготовки

6.030509 «Облік і аудит»

(шифр і назва)

Модулів – 2

Спеціальність

 (професійне спрямування)

5.03050901 “Бухгалтерський облік”

Рік підготовки:

Змістових модулів – 2

2016-й

2017-й

Індивідуальне науково-дослідне завдання - реферат                                   

Семестр

Загальна кількість годин - 108

 

2-й

Лекції

Тижневих годин для денної форми навчання:

аудиторних –

самостійної роботи студента -

Освітньо-кваліфікаційний рівень:

молодший спеціаліст

 

.

34 год.

Практичні, семінарські

 

26 год.

Лабораторні

-

-

Самостійна робота

 

48 год.

Індивідуальні завдання: год.

 

 год (к.р.)

Вид контролю:

залік

         

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2. Мета та завдання навчальної дисципліни

 

На засадах Закону України «Про бухгалтерський облік і фінансову звітність в Україні», П(с)БО, методичних рекомендацій з обліку витрат і калькулювання собівартості продукції (робіт і послуг) с/г підприємств сформувати бухгалтера, який зможе правильно вести облік витрат, знаходити шляхи зниження собівартості с/г продукції (робіт і послуг) та збільшувати рентабельність підприємств.

Основними завданнями вивчення дисципліни «Управлінський облік» є:

Ø розкриття принципів і методів управлінського обліку, його місця і роль в управлінні діяльністю підприємства;

Ø збір, обробка, зберігання та передача необхідної інформації для  оперативного управління підприємством;

Ø перевірка законності та доцільності господарських операцій, виявлення підсумків господарської діяльності. Складання внутрішніх звітів;

Ø формування вмінь застосувати відповідні методи і прийоми у процесі обліку для підготовки інформації та прийняття  активів та пасивів підприємства.

У результаті вивчення навчальної дисципліни студент повинен

знати:

ü термінологію та методи раціональної організації управлінського обліку на  підставі використання національних положень (стандартів) бухгалтерського  обліку та сучасних облікових форм;

ü склад витрат діяльності та підходи до їх класифікації.

Уміти:

ü  класифікувати та розподіляти витрати;

ü  досліджувати поведінку та функції витрат;

ü  обчислити собівартість продукції, товарів, робіт і послуг;

ü  складати операційні та фінансові бюджети;

ü  застосовувати накопичені знання в модельованих практичних ситуаціях;

ü  опрацювати і використовувати облікову інформацію в управлінні підприємством.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

3. Програма навчальної дисципліни

Модуль 1.  КЛАСИФІКАЦІЯ І ПОВЕДІНКА ВИТРАТ.  МЕТОДИ ОБЛІКУ ВИТРАТ І КАЛЬКУЛЮВАННЯ СОБІВАРТОСТІ

ПРОДУКЦІЇ

 

1. ТЕОРЕТИЧНІ ОСНОВИ УПРАВЛІНСЬКОГО ОБЛІКУ

Сутність управлінського обліку і його місце в системі управління. Мета управлінського обліку. Предмет, метод і завдання управлінського обліку.

Порівняльна характеристика фінансового і управлінського обліку. Рахунки управлінського обліку та їх характеристика.

Необхідність та принципи організації управлінського обліку на підпри­ємстві.

2. КЛАСИФІКАЦІЯ І ПОВЕДІНКА ВИТРАТ

Економічний зміст, класифікація та склад витрат виробництва. П(С)БО 16 "Витрати".

Класифікація витрат за елементами та її взаємозв'язок із класифікацією витрат за статтями калькуляції. Розмежуванні витрат на ті, що включаються в собівартість, та які не включаються у собівартість продукції.

Поведінка витрат.

3. МЕТОДИ ОБЛІКУ ВИТРАТ І КАЛЬКУЛЮВАННЯ СОБІВАРТОСТІ

ПРОДУКЦІЇ

Об'єкти обліку витрат та об'єкти калькулювання. Методи обліку витрат. Склад собівартості та її види. Роль калькулювання в управлінні виробництвом. Види калькуляції та елементи системи калькулювання. Калькуляційні одиниці (натуральні, умовні, натурально-умовні). Періодичність і послідовність калькулювання собівартості продукції (робіт і послуг) в сільськогосподарських підприємствах.

Включення прямих та непрямих витрат до собівартості.

 

4. ОБЛІК ВИТРАТ ДОПОМІЖНИХ ВИРОБНИЦТВ

Облік витрат і визначення собівартості робіт вантажним автотранспортом.

Облік витрат і визначення собівартості енерго-, водо-, газопостачання.

Облік витрат і визначення собівартості робіт гужовим транспортом.

Облік витрат і визначення собівартості робіт машинно-тракторним парком.

5. ОБЛІК ВИТРАТ НА ОРГАНІЗАЦІЮ І УПРАВЛІННЯ ВИРОБНИЦТВОМ

Економічний зміст витрат на організацію виробництва і управління. Облік та розподіл загальновиробничих витрат. Облік адміністративних витрат. Облік витрат майбутніх періодів

 

Модуль 2. ОБЛІК ВИТРАТ І КАЛЬКУЛЮВАННЯ СОБІВАРТОСТІ ПРОДУКЦІЇ РОСЛИННИЦТВА, ТВАРИННИЦТВА,  промислових виробництв

6. ОБЛІК ВИТРАТ І КАЛЬКУЛЮВАННЯ СОБІВАРТОСТІ ПРОДУКЦІЇ РОСЛИННИЦТВА

Методи та об'єкти обліку витрат у рослинництві. Номенклатура статей витрат у рослинництві.

Документальне оформлення обліку витрат і виходу продукції в галузі рослинництва.

Визначення та порядок списання витрат по посівах, які загинули. Порядок визначення собівартості продукції рослинництва

 

7. ОБЛІК ВИТРАТ І КАЛЬКУЛЮВАННЯ СОБІВАРТОСТІ ПРОДУКЦІЇ ТВАРИННИЦТВА

Методи та об'єкти обліку витрат у тваринництві. Номенклатура статей витрат у тваринництві.

Документальне оформлення обліку витрат і виходу продукції в галузі тваринництва.

Порядок визначення собівартості продукції тваринництва. Оцінка побічної продукції тваринництва.

 

Модуль 3. ОБЛІК ВИТРАТ  і калькулювання собівартості продукції промислових та обслуговуючихвиробництв, облік позабалансових рахунків, облік в СФГ. Бюджетування.

 

8. ОБЛІК ВИТРАТ І КАЛЬКУЛЮВАННЯ СОБІВАРТОСТІ ПРОДУКЦІЇ ПРОМИСЛОВИХ ВИРОБНИЦТВ

Види підсобних промислових виробництв у сільськогосподарських підприємствах та їх класифікація. Побудова обліку витрат та виходу продукції в промислових виробництвах. Номенклатура статей витрат у промислових виробництвах. Визначення собівартості продукції млинів і крупорушок. Кальку­ляція собівартості продукції комбікормових заводів. Особливості калькулювання собівартості продукції переробки при використанні давальницької сировини. Калькулювання собівартості продукції забою худоби і птиці. Облік витрат, калькулювання собівартості продукції цегельних заводів. Калькуляція собі вар­тості продукції лісопильного виробництва. Калькуляція собівартості продукції видобування каменю, піску.

 

9.ОБЛІК ВИТРАТ В ОБСЛУГОВУЮЧИХ ВИРОБНИЦТВАХ І ГОСПОДАРСТВАХ

Методичні основи та завдання  обліку в обслуговуючих виробництвах і господарствах Види обслуговуючих  господарств. Первинний облік витрат, виходу продукції послуг обслуговуючих господарств і виробництв.

10. ОБЛІК ПОЗАБАЛАНСОВИХ РАХУНКІВ

Характеристика та призначення рахунків позабалансового обліку. Мето­дика відображення інформації на позабалансових рахунках. Ведення аналі­тичного і синтетичного обліку на позабалансових рахунках. Кореспонденція рахунків з обліку позабалансових активів та зобов'язань.

11. ОРГАНІЗАЦІЯ ОБЛІКУ В СЕЛЯНСЬКИХ (ФЕРМЕРСЬКИХ) ГОСПОДАРСТВАХ

Законодавча база розвитку фермерства. Принципи формування фермерства як виду підприємницької діяльності. Сутність форм обліку у фермерському господарстві. Організація аналітичного обліку. Організація обліку витрат і доходів фермерського господарства. Фінансова звітність фермерських господарств.

 

12. БЮДЖЕТУВАННЯ, ОБЛІК І КОНТРОЛЬ ЗА ЦЕНТРАМИ ВІДПОВІДАЛЬНОСТІ

Суть бюджетування та визначення основних термінів. Бюджетне планування, контроль і аналіз виконання бюджетів. Переваги та недоліки бюджетування.

Сутність центрів витрат та відповідальності. Концепція центрів та обліку відповідальності. Оцінка діяльності центрів витрат та доходу. Оцінка діяльності центрів прибутку. Оцінка діяльності центрів інвестицій. Трансферне ціноутворення

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

4. Структура навчальної дисципліни

 

Назви змістових модулів і тем

Кількість годин

Денна форма

Заочна форма

усього

у тому числі

усього

у тому числі

л

п

лаб

с.р.

л

п

лаб

с.р.

Модуль 1

Змістовий модуль 1.

Тема 1. Теоретичні основи управлінського обліку.

6

2

-

-

4

 

 

 

 

 

Тема 2. Класифікації  і поведінка витрат.

6

2

-

 

4

 

 

 

 

 

Тема 3. Методи обліку витрат і калькулювання собівартості продукції

6

2

2

 

2

 

 

 

 

 

Тема 4.Облік витрат на організацію і управління виробництвом.(911)

  6

2

2

 

2

 

 

 

 

 

Тема 5.Облік витрат на організацію і управління виробництвом.(912)

6

2

2

 

2

 

 

 

 

 

Всього

  30

10

6

 

14

 

 

 

 

 

Змістовий модуль 2.

Тема 6. Облік витрат і калькулювання собівартості продукції рослинництва

12

4

4

 

4

 

 

 

 

 

Тема 7. Облік витрат і калькулювання собівартості продукції тваринництва

12

4

4

 

4

 

 

 

 

 

Тема 4. Облік витрат допоміжних виробництв (234)

12

4

4

 

4

 

 

 

 

 

Всього

36

12

12

 

12

 

 

 

 

 

Змістовий модуль 3

Тема 8. Облік витрат і калькулювання собівартості продукції промислових виробництв

 

12

4

4

 

4

 

 

 

 

 

Тема 9.Облік витрат в обслуговуючих виробництвах і господарствах

8

4

2

 

2

 

 

 

 

 

Тема 10. Облік на позабалансових рахунках

4

 

 

 

4

 

 

 

 

 

Тема 11. Організація обліку в селянських (фермерських) господарствах

6

2

2

 

2

 

 

 

 

 

Тема 12. Бюджетування.

12

2

 

 

10

 

 

 

 

 

Всього

42

 

12

 

8

 

 

22

 

 

 

 

 

 

Всього

108

34

26

 

48

 

 

 

 

 

Контрольна робота

Залік

 

4

2

 

 

 

 

 

 

 

 

 

5. Теми практичних занять

№ п/п

Назва теми

К-сть годин

1.

Визначення об'єктів витрат та об'єктів калькулювання в сільськогоспо­дарських підприємствах. Характеристика методів обліку витрат та калькулювання, Що застосовують на сільськогосподарських підприємствах. Встановлення періодичності калькулювання собівартості продукції на сільсько­господарських підприємствах.

Суть, значення і види допоміжних виробництв.

Облік витрат і визначення собівартості робіт ремонтної майстерні

2

2.

Відображення в документах аналітичного і синтетичного обліку витрат на організацію і управління виробництвом. Розподіл загальновиробничих витрат рослинництва та тваринництва

4

4.

Складання кореспонденції з обліку витрат та виходу продукції галузі рослинництва, відображення в документах аналітичного і синтетичного обліку витрат та вихід продукції галузі. Визначення собівартості продукції галузі рослинництва

4

5.

Складання кореспонденції з обліку витрат та виходу продукції галузі тваринництва, відображення в документах аналітичного і синтетичного обліку витрат та виходу продукції. Визначення собівартості продукції тваринництва.

4

 

Аналітичний і синтетичний облік витрати і виконаних робіт допоміжними виробництвами. Визначення собівартості робіт та послуг допоміжних виробництв   

4

6.

Складання кореспонденції з обліку витрат та виходу продукції промислових виробництв, відображення в документах аналітичного і синте­тичного обліку витрат та виходу продукції. Розрахунок фактичної собівартості продукції промислових виробництв

4

7.

Складання кореспонденції рахунків з обліку витрат в обслуговуючих виробництвах і господарствах. Визначення фактичної собівартості продукції обслуговуючих виробництв і закриття рахунків

2

9.

Визначення типів бюджету. Складання бюджетів: реалізації; коштів; виробництва продукції; п’яних затрат праці; Потреби в основній сировині та вартості матеріальних витрат на виробництво; придбання сировини; вартості готової продукції  та сировини на початок і кінець звітного періоду Аналіз стану бюджетного контролю. Визначення центрів відповідальності та ознайомлення з показниками, за якими оцінюють діяльність центрів доходу, витрат, прибутку та інвестицій

2

 

Всього

26

 

6. Самостійна робота

 

Розподіл годин

 для самостійної роботи студентів денної форми навчання

 

№ п/п

Назва тем

К-сть годин

1.

Закон України «Про бухгалтерський облік і фінансову звітність в Україні»

2

2.

П (с)БО 16 «Витрати»

1

3.

Функції управлінського обліку

1

4.

Облік витрат за видами діяльності

1

5.

Класифікація витрат

1

6.

Методичні рекомендації з обліку і планування витрат та калькуляція собівартості продукції

1

7.

Види допоміжних виробництв та їх роль в обслуговуванні основних галузей виробництва

2

8.

Облік витрат електро-, водо-, тепло-, газо постачання.

2

9.

Економічний зміст витрат на організацію виробництва і управління

2

10

Розрахунок собівартості овочів

2

11

Облік витрат майбутніх періодів

2

12

Об’єкти  та завдання обліку витрат  у рослинництві

1

13

Розрахунок собівартості зерна кукурудзи

1

14

Розрахунок собівартості соломки льону

1

15

Об’єкти  та завдання обліку витрат тваринництві

1

16.

Визначення собівартості продукції тваринництва:

а) свинарства

б) бджільництва

        1

1

17.

Первиний облік витрат та виходу продукції тваринництва

Розрахунок собівартості продукції ВРХ м’ясного напрямку

2

 

 

18

Види промислових виробництв у с.-г. та їх значення завдання обліку

 

1

19

Обєкти і методи обліку витрат

2

20

Первинний облік в окремих промислових  виробництвах

 

21.

Розрахунок собівартості продукції пилорами і цегельного виробництва

2

 

22

Методологічнні основи і завдання обліку в обслуговуючих виробництвах і господарствах

2

23

Види обслуговуючихз господарств та обєкти обліку

2

24.

Облік витрат громадського харчування

2

25.

Організація обліку у селянських, фермерських господарствах за спрощеною системою

2

26.

Фінансова звітність фермерських  господарств

2

27.

Характеристика та призначення рахунків позабалансового обліку

1

28.

Кореспонденкія рахунків з обліку позабалансових активів та зобов’язань

1

29.

Види бухгалтерської роботи по закінченні  року і перед складанням річного звіту

2

30.

Суть бюджетування та визначення основних термінів

1

31.

Переваги та недоліки бюджетування

1

32.

Оцінка діяльності центрів інвестицій

1

33.

Оцінка діяльності центрів прибутку

1

 

Всього годин:

48

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

7. Індивідуальні завдання

 

Індивідуальні завдання виконуються в межах годин відведених для самостійної роботи студента і передбачає:

І. Опрацювання літератури за темою та підготовка реферату, що має такий зміст і структуру:

Вступ

1. Розкриття теоретико-економічних аспектів проблеми.

2. Аналіз фактичних та статистичних даних.

Висновки

Список використаної літератури та інформаційних джерел

ІІ. Виконання аналітичного завдання, що складається з 2-4 задач.

Обсяг ІНДЗ – 6-8 сторінок формату А-4

 

Теми ІНДЗ

1. Поняття витрат, їх склад та класифікація за елементами і за статтями калькуляції.

2. Об’єкти бюджетування та їх планування.

3. Характеристика обліку виробництва як складової фінансового та управлінського обліку.

4. Облік витрат виробництва з використанням рахунків 8 і 9 класу.

5. Облік витрат виробництва з використанням рахунків 8 класу.

6. Облік витрат за об’єктами і статтями.

7. Облік витрат за субрахунком «Енергетичні виробництва» та «Водопостачання».

8. Облік витрат і виконаних робіт машинно-тракторним парком.

9. Облік витрат майбутніх періодів.

10. Облік витрат і виходу продукції рослинництва.

11. Облік витрат і виходу продукції тваринництва.

12. Облік витрат і виходу продукції промислових виробництв.

13. Облік браку і виробництві.

14. Організація обліку у фермерських господарствах.

15. Облік на позабалансових рахунках.

 

 

8. Методи навчання.

Під час лекційного курсу застосовуються:

-         дискусійне обговорення проблемних питань;

-         використання наглядних матеріалів: первинні документи, відомості, журнали-ордери;

-         бесіда з використання набутих знань.

На практичних заняттях застосовуються:

-         ситуаційні завдання;

-         складання первинних документів, відомостей, журналів-ордерів;

-         роздатковий матеріал.

9. Методи контролю

Поточний контроль знань студентів з навчальної дисципліни проводиться:

-         у формі усного опитування на практичних заняттях;

-         у формі тестування під час підсумково-модульного контролю;

-         шляхом перевірки самостійного виконання практичних завдань;

-         у формі презентації (захисту) на практичному занятті підготовленого реферату за темою ІНДЗ.

 

                    10. Критерії оцінювання знань студентів

-           

-         Проведення екзамену з курсу - це найважливіший метод контролю знань студентів з навчального курсу "Управлінський  облік". Результати екзамену оцінюються за чотирибальною системою:

-         Оцінки "відмінно» заслуговує студент, який показав систематичне та глибоке знання питань матеріалу не тільки в обсязі матеріалу лекцій та семінарських практичних занять , але й матеріалів, рекомендованих для самостійної роботи, а також додаткової літератури. При цьому студент повинен продемонструвати вміння аналізувати   інформацію,   проявити   творчі   здібності   в   розумінні матеріалу.

-         Оцінки "добре" заслуговує студент, який показав належне знання навчальної програми курсу, виконав усі завдання, при цьому допустив незначні помилки і мав невеликі недоліки. Як правило, оцінка 'добре" ставиться студентам, які показали систематичний характер знань з дисципліни, вміють самостійно робити висновки та показали належний рівень знання рекомендованої літератури.

-         Оцінки "задовільно" заслуговує студент, який показав знання основного матеріалу навчальної програми курсу в обсязі, необхідному для подальшого навчання і професіональної діяльності. Студент повинен відповісти на основні питання завдання, показати знання рекомендованої літератури, вміння аналізувати зміст питання. Можливі деякі помилки не принципового характеру.

-         Оцінку "незадовільно" виставляється студентам, які не могли показати необхідний рівень знань для подальшого навчання, допустили значні помилки або взагалі не виконали завдання.

 

 

11. Методичне забезпечення.

 

1. Методичні вказівки та завдання для виконання контрольних робіт з дисципліни «Управлінський облік».

2. Методичні вказівки та завдання для виконання практичних робіт з дисципліни «Управлінський облік».

3. Робочий зошит для практичних занять з дисципліни «Фінансовий облік» із спеціальності 5.03050901 «Бухгалтерський облік».

 

 Рекомендована література

Базова

1. Огійчук М.Ф. Фінансовий та управлінський облік на с/г підприємствах. Київ: Алерта 2009р.

2. Коваленко А.М. Бухгалтеський облік на с/г підприємствах України. Дніпропетровськ ВКК «Баланс-Клуб» 2009 р.

3. Методичні рекомендації з обліку витрат і калькулювання собівартості продукції (робіт, послуг) сільськогосподарських підприємств.

Допоміжна

1. Садовська І.Б.,Ю Михалевич С.Г. Фінансовий облік. Луцьк: Навчально-виробничий відділ ЛНТУ, 2011 р.

2. П (с)БО – 16 «Витрати».

3. Податковий кодекс України

4. Газета Все про бухгалтерський облік

5. Фаховий журнал «Бухгалтерія в сільському господарстві»

 

 

Інформаційні ресурси

 

1. Бібліотека Горохівського коледжу ЛНАУ, вул. Студентська 8, нав. корпус 1.

2. Горохівська центральна районна бібліотека, вул. Шевченка 14, тел. 2-10-43.

3. Офіційна Інтернет-сторінка Верховної Ради України // https://www.portal.rada. gov.ua

4. Офіційна Інтернет-сторінка Кабінету міністрів України // https://www.kmu. gov.ua

5. Офіційна Інтернет-сторінка Міністерства аграрної політики та продовольства України.

6. Офіційна Інтернет-сторінка Міністерства економіки України //https://www.mе. gov.ua

7. Офіційна Інтернет-сторінка Державного комітету статистики України//http: //www.ukrstat. gov.ua

8. Освітньо-професійна програма підготовки бакалавра. Галузь знань 0305 «Економіка і підприємництво», затверджена 2.02.2010. –